In pittige tijden, vooral wanneer je kinderen een diagnose hebben zoals depressie, autisme, ADHD of andere uitdagingen, is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen gedrag.
Er kan namelijk iets op de loer liggen.
Codependentie genaamd.
Deze diagnose werd benoemd in een docu op televisie en het trok zo mijn aandacht dat ik er even iets verder ingedoken ben.
Codependentie houdt in dat je je eigen behoeften en welzijn opoffert om voortdurend voor iemand anders te zorgen. Hoewel je liefde en zorg voor je kinderen essentieel zijn, is het ook belangrijk om een gezonde balans voor jezelf te vinden.
Hier zijn enkele punten om codependentie te herkennen en te begrijpen:
Zelfopoffering: Voel je dat je constant je eigen behoeften en gevoelens opzij zet om voor je kind te zorgen? Terwijl zorg geven een groot deel van het moederschap is, is het cruciaal om ook goed voor jezelf te zorgen.
Grenzen Stellen: Heb je moeite met het stellen van grenzen? Codependentie kan ervoor zorgen dat je de grenzen tussen jouw behoeften en die van je kind vervaagt, wat kan leiden tot uitputting en stress.
Overmatige Zorg: Zorg je voor je kind op een manier die hun zelfstandigheid belemmert? Het is belangrijk om hen te ondersteunen en tegelijkertijd te stimuleren om zelfredzaam te worden.
Emotionele Last: Draag je constant de emotionele last van je kind? Terwijl empathie belangrijk is, moet je ook je eigen emoties en mentale gezondheid in acht nemen.
Nu dat we een beetje weten wat het inhoudt ben ik ook wel nieuwsgierig of jij je hier in herkent. En in welke mate.
Ik in ieder geval wel. In de tijd dat het hier niet oké verliep, lag de zorgfactor erg hoog. Nu ik hier aan terug denk heb ik mezelf ook wel heel veel zorg toegeëigend. Ik gaf mijn partner bijvoorbeeld ook niet echt de ruimte om een plek hierin in te nemen. Voordat hij iets wilde doen had ik het al afgehandeld. Plus dat ik ook veel thuis was en hij op het werk, dus was hij er gewoonweg niet.
Ik denk zeker dat de situatie het maakte dat ik mij zo wegcijferde en de overmatige zorg verleende.
Ook helpt het niet dat mijn Zonnepoort in Human Design nr 21 is. Deze gaat over controle houden tegenover anderen. Deze poort draaide dus overuren. Hiermee heb ik leren werken en is hij nu rustig met af en toe een uitspatting.
Gelukkig zitten we er nu anders bij en is er weer rust en balans. Maar dat was er niet binnen 1 week.
Hier zijn enkele tips om een gezonde balans te vinden:
Zelfzorg: Maak tijd voor jezelf, al is het maar een paar minuten per dag. Lees een boek, maak een wandeling of doe iets waar je van geniet.
Emotionele Ondersteuning Zoeken: Sluit je aan bij een steungroep voor ouders van kinderen met speciale behoeften. Het delen van ervaringen en het krijgen van steun van anderen in vergelijkbare situaties kan enorm helpen. En je mag mij altijd mailen.
Grenzen Stellen: Leer om gezonde grenzen te stellen, zowel voor jezelf als voor je kind. Dit helpt je om je eigen energie en emotionele welzijn te beschermen.
Human Design kan jou hier enorm bij helpen.
Onthoud dat je, door goed voor jezelf te zorgen, ook beter voor je kinderen kunt zorgen. Jouw welzijn is net zo belangrijk als dat van hen.
Hier nog een mooi stukje muziek wat ik toepassend vind. Tik hier